top of page
fullsizeoutput_17c9.jpeg

Μηνιγγίωμα

Τα Μηνιγγιώματα είναι οι πιο συχνοί καλοήθεις ενδοκρανιακοι όγκοι και αναπτύσσονται απο το περίβλημα του εγκεφάλου, τη μήνιγγα. Παρόλο που ως καλοήθεις όγκοι δεν καταστρέφουν εγκεφαλικό ιστό, μπορούν να προκαλέσουν πιεστικά φαινόμενα επί των παρακείμενων δομών. Επειδή  αναπτύσσονται αργά, συχνά τα μηνιγγιώματα γίνονται αντιληπτά σε προχωρημένο στάδιο, όταν έχουν μέγεθος αρκετών εκατοστών. Ακόμα και τότε όμως, η πλήρης χειρουργική αφαίρεσή τους σημαίνει ίαση. Μερικά μηνιγγίωματα ανακαλύπτονται τυχαία, στα πλαίσια μιας αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας. 

Η θεραπεία ενός μηνιγγιώματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το μέγεθός του, τη θέση του, την ηλικία του ασθενούς, εάν προκαλέι ή όχι συμπτώματα κλπ. Για μικρά, ασυμπτωματικά μηνιγγίωματα, ιδαίτερα σε ηλικιωμένους ασθενείς, ενδεχομένως να αρκεί η τακτική παρακολούθηση, κατά κανόνα μέσω μαγνητικής τομογραφίας. Μηνιγγιώματα που δε δύναται να αφαιρεθούν με ασφάλεια, μηνιγγιώματα που έχουν χειρουργηθεί στο παρελθόν αλλά εμφανίζουν σημεία υποτροπής ή κάποια είδη μηνιγγιωμάτων με άτυπους χαρακτήρες (βαθμού ΙΙ ή ΙΙΙ) μπορούν να ακτινοβοληθούν. Η θεραπεία εκλογής στις περισσότερες περιπτώσεις είναι το χειρουργείο

Screenshot 2021-05-15 at 20.15.23.png
Screenshot 2021-05-15 at 20.16.14.png

Πάνω σειρά: Μηνιγγίωμα του κάτω χείλους του δρεπάνου.

​Κάτω σειρά: Ολική εξαίρεση μέσω διημισφαιρικής διαδρεπάνιας προσπέλασης (Αρχείο Λ. Σταυρινού).

Συχνά η χειρουργική εξαίρεση των μηνιγγιωμάτων γίνεται με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, όπως mini-κρανιοτομίες (κρανιοτομίες δίκην κλειδαρότρυπας) ή με συνδυασμό μικροσκοπικών και ενδοσκοπικών τεχνικών. Παρόλο που το αισθητικό αποτέλεσμα είναι πάντα σημαντικό, ιδιαίτερα σε επεμβάσεις του προσωπικού κρανίου, το πρώτιστο μέλημα του νευροχειρουργού είναι η ελαχιστοποίηση του εγκεφαλικού τραύματος. 

clinoid meningioma.jpeg
IMG_0159.JPG
IMG_0167.JPG

Αριστερά: Μαγνητική Τομογραφία εγκεφάλου. Αναδεικνύεται μηνιγγίωμα της πρόσθιας κλινοειδούς απόφυσης. Στη Μέση: Άμεση μετεγχειρητική εικόνα της ασθενούς. Διακρίνεται τομή πάνω απο το δεξιό φρύδι, αποτέλεσμα mini-κρανιοτομίας πάνω απο τον οφθαλμικό κόγχο (υπερκόγχιος κρανιοτομία). Δεξιά: Τρείς μήνες μετά, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο. (Αρχείο Λ. Σταυρινού)

Παρόλο που τα μηνιγγιώματα είναι καλοήθεις όγκοι, μπορεί να επανεμφανιστούν μετά απο μερικά χρόνια, ακόμα και μετά απο χειρουργική θεραπεία. Οι δύο πιο σημαντικές παράμετροι που επηρεάζουν τα ποσοστά υποτροπής των μηνιγγιωμάτων είναι α) ο βαθμός εξαίρεσης, δηλαδή το εάν το μηνιγγίωμα έχει αφαιρεθεί ολικά, και β) ο ιστολογικός βαθμός του, με τα μηνιγγιώματα βαθμού Ι να έχουν την πιο αθώα πορεία, ενώ τα μηνιγγιώματα βαθμού ΙΙΙ τείνουν να υποτροπιάζουν συχνά και απαιτούν συμπληρωματική θεραπεία, συνήθως με τη μορφή ακτινοβολίας. 

clival2.jpg
clival meningioma.jpg

Αριστερά: Μηνιγγίωμα του αποκλίματος και της κρανιοαυχενικής συμβολής με πιεστικά φαινόμενα επί του εγκεφαλικού στελέχους. Απαιτήθηκε περίπλοκη προσπέλαση της βάσης του κρανίου (far lateral trancondylar) ώστε να αφαιρεθεί ο όγκος. 

 

Δεξιά: Άμεσα μετεγχειρητικά η ασθενής είναι νευρολογικά άθικτη. (Αρχείο Λ. Σταυρινού).

clival3.jpg
ΝΤΑΜΑΤΗ ΠΧ.jpg
NTAMATH MTX.jpg

Μηνιγγίωμα πρόσιθιας κλινοειδούς με επέκταση στον πρόσθιο και μέσο κρανιακό βόθρο και εντός του οπτικού τρήματος. Ολική εξαίρεση

bottom of page